|
WAT ANDEREN SCHRIJVEN OVER ONZE PRODUCTEN....
|
|
|
10
okt
2013 |
De Bart Smit brochure voor wijnliefhebbers |
door Harold Hamersma |
|
………….
De belangrijkste leverancier van wijnaccessoires in Nederland’ heeft – samen met een grensverleggende innovatie - zijn assortimentsglossy meegestuurd. En mevrouw Hamersma is wars van alle hocus pocus rondom wijn.
Vanwege Bossenbroek’s slagzin ‘Alles rond wijn, behalve wijn’ moet zij inderdaad voor het ergste vrezen. Want de brochure van Bossenbroek maakt het kind in mij wakker. Ik ben dol op al die wijnrandverschijnselen. Bovendien ga ik als inspecteur Gadget door het leven.
Vol overgave probeerde ik al grensverleggende ‘ademende’ wijnglazen. Die zij vervolgens dan heel rolbevestigend als vrouw tevens hoofd logistiek moest afwassen. Op mijn ‘Dat doe je zelfs beter dan je mama’ reageerde zij echter niet bijster enthousiast.
Met plezier testte ik verschillende soorten koelattributen, waardoor de inhoud van haar vriezer moest wijken. En tijdens mijn queeste naar de handigste manier om zo snel mogelijk zo veel mogelijk wijnflessen te openen, maakte ik een buts in haar keukenblad door daar een ‘toonbankkurkentrekker’ met bankschroefsluiting aan vast te draaien.
Met de nodige argwaan zag mevrouw Hamersma toe hoe ik, de met de glossy meegestuurde Pulltex AntiOx WineStopper, op een proeffles klikte. Deze gadget beloofde dat een wijn na opening door ‘het gepatenteerde revolutionaire anti-oxidatie systeem met carbonfilter’ tenminste tien dagen in tiptop conditie blijft, langer dan andere al in omloop zijnde vacumeeruitvindingen.
‘Zorg je ervoor dat je die fles wel rechtop zet’ informeerde zij, fijntjes refererend aan mijn eerdere test met siliconenflesstoppers die beduidend minder ‘lekvrij’ waren dan de producent had beloofd.
Maar ik bladerde al weer door de Bossenbroek brochure, richting het vijf pagina tellende hoofdstuk Openen.
‘Nog leuke flesopeners?’
……… |
|
10
okt
2013 |
Voor wie was de filet? |
door Harold Hamersma |
|
…………
Zoals aangekondigd in mijn artikel van afgelopen donderdag zou ik vandaag op deze plek verslag doen van mijn test met de Pulltex AntiOx WineStopper(€ 19,95; Bossenbroek). Een gadget dat belooft dat een fles wijn na opening door ‘het gepatenteerde revolutionaire anti-oxidatie systeem met carbonfilter’ tenminste tien dagen in tiptop conditie blijft, langer dan andere al in omloop zijnde vacumeeruitvindingen.
En verdraaid nog aan toe. Pulltex maakt zijn belofte waar. Inspecteur Gadget tevreden. Het restantje Tschuppen dat speciaal voor deze gelegenheid was bewaard, smaakte in ieder geval een week later nog als een niet te versmaden jeugdzonde.
Jammer bijna dat die Pulltex aan ons verder niet besteed is.
Hier gaan de flessen altijd dezelfde dag al op. Omdat we ze zelf leegdrinken. En anders wel omdat we ze leeggooien in de gootsteen.
Anders komt het eind hier nooit in zicht. |
|
|
Verlengt ècht de houdbaarheid van een geopende fles wijn! |
|
Wij waren al overtuigd maar een onafhankelijke proefnotitie van Paul op ten Berg, journalist van het Nederlands Gilde van Sommeliers bevestigd dit met het volgende testverslag: |
|
|
Geproefd op 3 september 2013:
Lourensford Merlot 2012, Stellenbosch, Zuid-Afrika.
|
Ik heb op 27 augustus 2013 een fles half overgegoten in een andere fles, de ene halve fles afgesloten
met AntiOx en de andere halve fles met een vacuumafsluitdop.
Beide half gevulde flessen heb ik van 27 augustus tot 3 september rechtop bewaard in mijn klimaatkast bij 17°C. |
Op 3 september 2013 heb ik beide flessen geopend, geproefd uit identieke glazen en vergeleken, met de volgende proefnotities.
|
|
Pulltex AntiOx wijnafsluitdop |
Vacuum afsluitdop |
Geur: onbewogen spiegel |
Geen verschil |
Geur : Bewogen spiegel na 20 seconden. |
|
Meer concentraat |
Zwakker minder geconcentreerd, duidelijk vlakker |
Smaak: |
|
Veel betere, hechtere balans, meer eenheid.
Mooi fruitconcentraat, frisser en levendiger.
Je hebt niet het idee dat de wijn een week open heeft gestaan, het is alsof je de fles net hebt opengemaakt. |
Meer separatie, minder fruit, minder concentratie, vlakker,iets stoffiger, je merkt duidelijk dat de wijn heeft opengestaan. |
Opmerking: |
De verschillen in geur en smaak worden steeds groter naarmate de wijn langer openstaat.
|
|
|
|
|
|